LEUVEN MINDGATE

FMTC maakt performante machines nu ook energie-efficiënt !


Stijgende energiefacturen zorgen ervoor dat machinebouwers steeds meer geconfronteerd worden met klanten die het energieverbruik in hun machines willen zien verminderen. Naast snelheid en flexibiliteit in gebruik, wordt energieverbruik een steeds belangrijkere performantiekarakteristiek van de machine. Manieren om het energieverbruik van machines te reduceren dringen zich dan ook op. Naast vervanging van componenten zoals motoren op bestaande machines door energiezuinigere alternatieven, kan het verbruik van de machine sterk verminderd worden door tijdens het machineontwerp reeds rekening te houden met het energieverbruik.

Huidige ontwerpmethodes zijn veelal louter en alleen toegespitst op performatiecriteria zoals kracht, snelheid en nauwkeurigheid. Het energieverbruik wordt in het beste geval bij het testen van een eerste prototype opgemeten. Om energie-efficiënte machines te kunnen realiseren, onderzoekt FMTC samen met de Vlaamse machinebouw hoe energieverbruik tijdens ontwerp van machines systematischer in rekening kan gebracht worden. Het energieverbruik van machines wordt tijdens ontwerp in kaart gebracht, zodat verliesposten vlot gedetecteerd en vervolgens geminimaliseerd kunnen worden. Gezien voor heel wat machines aanzienlijk veel energie verloren gaat in het aandrijfsysteem wordt de aandrijflijn van de machine in eerste instantie bekeken.
Hoge productiesnelheden en energiezuinige productie stellen dikwijls tegenstrijdige eisen aan de aandrijving van de machine. Een afweging tussen beide criteria is dan ook noodzakelijk. FMTC ontwikkelde methodes die toelaten deze afweging systematisch te maken. In vele gevallen kan de verhouding tussen beide criteria tijdens gebruik van de machine nog gewijzigd worden door de regelparameters van de machine te variëren. Dit heeft als voordeel dat de klant zelf de machine optimaal kan instellen in functie van de specifieke situatie die zich voordoet. Hoe dit in zijn werk gaat, werd recent gedemonstreerd in enkele elektromechanische en hydraulische aandrijfsystemen.

Het Flanders’Mechatronics Technology Centre (FMTC) voert sinds 2003 toepassingsgericht onderzoek uit voor bedrijven die hun machines m.b.v. elektronica en software willen optimaliseren. Op 14 december dit jaar vindt het FMTC Symposium te Gent plaats waarin het thema van energie-efficiënte performante machines aan bod komt.

Meer info omtrent het FMTC Symposium vindt u op www.fmtc.be

Isabelle Maes
Assistant Office Manager
Flanders' MECHATRONICS Technology Centre (FMTC)
Celestijnenlaan 300D - bus 4027
BE-3001 Leuven
Belgium
Tel: +32-16-32.26.58
Fax: +32-16-32.80.64
Isabelle.Maes@fmtc.be
www.fmtc.be 

Subscribe to our newsletter

Stay tuned and get our news in your inbox: subscribe here.

Keep me informed
Follow us