LEUVEN MINDGATE

Stad, universiteit en clubs ondertekenen Topsportcharter


Op 22 november ondertekenden de stad, de universiteit en verschillende Leuvense topsportclubs een topsportcharter. Drie keer per jaar zullen de partijen samenkomen om een performanter topsportbeleid uit te werken.

Een gezamenlijk communicatieorgaan opzetten, expertise en knowhow uitwisselen, en overkoepelende projecten uitwerken mét en vóór de Leuvense topsportclubs, dat is de hoofdbedoeling van het Topsportcharter. De stad Leuven, de universiteit en de vertegenwoordigers van voetbalclub OHL, basketbalclub Leuven Bears, Daring Club Leuven Atletiek, volleybalclub VHL en de Koninklijke Hockey Club Leuven proberen zo tot een topsportbeleid te komen waar de stad, de universiteit, de clubs én de supporters beter van worden.

Professor Mart Buekers, Verantwoordelijke Sport K.U.Leuven: “Binnen de Faculteit Bewegings- en Revalidatiewetenschappen is er enorm veel expertise aanwezig over wetenschappelijke begeleiding van topsporters. Daarbij denk ik in de eerste plaats aan inspanningfysiologische tests en trainingsadviezen. Voor gekwetste topsporters is er bovendien veel kennis over revalidatie en kinesitherapie. De bedoeling van het charter is dat die kennis naar de clubs kan gaan, zodat zij hun beleid daarop kunnen afstemmen.”

Maar volgens Buekers is er ook een rol weggelegd voor de hele universiteit, bijvoorbeeld als het gaat over het economische beleid van een sportclub. Buekers: “Supporters zijn belangrijk voor een team. Wij kunnen de beleids-makers bijstaan om te zien hoe je hen het best kan motiveren en aan je club kunt binden. Daarnaast kunnen we ook informatie en inzichten doorgeven over de manier waarop bepaalde marketing- of merchandisingcampagnes efficiënt gevoerd kunnen worden.”

Buekers benadrukt de stuwende rol die de universiteit kan spelen: “Tijdens de voorbereidende gesprekken gaven de clubs aan dat ze het initiatief sterk waarderen en dat de K.U.Leuven dankzij haar neutrale positie goed geplaatst was om hierin een initiatief te nemen.”

Bron: Campuskrant K.U.Leuven

Subscribe to our newsletter

Stay tuned and get our news in your inbox: subscribe here.

Keep me informed
Follow us