LEUVEN MINDGATE

Imec ondersteunt de academische diplomatie van Vlaams Minister President Peeters


Bangalore, India – 17 november 2011 – Tijdens de handelsmissie van Vlaams Minister President Kris Peeters in India, kondigde imec vandaag aan dat het onderzoekscentrum het protocol onderschrijft inzake samenwerking op het vlak van academische diplomatie dat de Vlaamse Regering getekend heeft met de Vlaamse universiteiten eerder dit jaar. Met dit samenwerkingsprotocol, nu ook gesteund door de Vlaamse kennisinstellingen zoals imec, zal de Vlaamse Regering Vlaanderen internationaal op de kaart zetten als toonaangevende innovatieve en lerende regio. Door dit akkoord te onderschrijven zal imec samen met de universiteiten en de andere kennisinstellingen een ondersteunende rol gaan spelen in de dagelijkse uitvoering van het buitenlandse beleid van de Vlaamse regering.

Vlaams Minister President Peeters bezocht vandaag imec India in Bangalore dat in mei van dit jaar werd opgericht om toepassingen te ontwikkelen voor onderwijs, gezondheidszorg en burgerveiligheid voor ontwikkelingsmarkten. Hiertoe zal imec samenwerken met Indische bedrijven die gespecialiseerd zijn in systeemontwikkeling. Imec brengt zijn nano-elektronica en expertise in in deze samenwerkingen. Een eerste samenwerking werd afgesloten met het Indiase IT-bedrijf Wipro. Imec en Wipro ontwikkelen o.a. een gezondheidshalssnoer dat vitale functies opmeet bij patiënten met chronische hartziektes. Hierdoor zal goedkope gezondheidsopvolging mogelijk worden in dichtbevolkte landen waar er een tekort is aan - artsen en ook in afgelegen gebieden waar toegang tot een arts zeer moeilijk of onmogelijk is.

Imec India werkt ook samen met Indiase universiteiten en kennisinstellingen. Zo sloot imec begin september een samenwerking af met Cadence om Indiase universiteiten betaalbare toegang te geven tot geavanceerde chiptechnologieën. Hierdoor kunnen Indiase studenten met de meest recente chipproces- en ontwerptechnieken werken en hun chipontwerpen ook laten produceren.

Imec trekt ook al jaren onderzoekers aan vanuit India om post-doctoraal en doctoraal onderzoek te doen op imec. Via dit netwerk heeft imec niet alleen een oplossing voor het groeiend tekort aan hoog gekwalificeerde toegepaste wetenschappers in Europa, maar krijgt het instituut ook een betere voeling met de technologische noden van ontwikkelingsmarkten zoals India.

“De ondersteuning van dit protocol op het vlak van academische diplomatie is voor imec uitermate interessant, aangezien dit onze contacten met de diplomatieke wereld en internationale en Vlaamse kennisinstellingen verder zal versterken en dit de interactie zowel met onze academische “expats” als met buitenlandse studenten en onderzoekers zal vergroten;” zegt Roger De Keersmaecker, Senior Vice President Strategic Relations imec. “Onze initiatieven in India zijn een perfect voorbeeld van ondersteuning van dit protocol waardoor dit ook een uitermate geschikt moment is om deze samenwerking te onderschrijven.”

Over imec

Imec verricht onderzoek dat tot de wereldtop behoort in het domein van nano-elektronica. Imec koppelt zijn innovatieve kracht aan wereldwijde partnerships in ICT, gezondheidszorg en energie. Zo worden er technologische oplossingen ontwikkeld die relevant zijn voor de industrie. In een unieke hightech omgeving is imec’s internationaal toptalent gedreven om de bouwblokken te ontwikkelen voor een beter leven in een duurzame maatschappij.
Imec's hoofdkantoor is gevestigd in Leuven, België. Imec heeft kantoren in België, Nederland, Taiwan, de Verenigde Staten, China, India en Japan. Het onderzoekscentrum telt ongeveer 1900 medewerkers waarvan meer dan 500 industriële residenten en gastonderzoekers. In 2010 bedroeg imec's budget (P&L) 285 miljoen euro. Meer informatie kan je vinden op www.imec.be
Imec is een geregistreerd trademark voor de activiteiten van IMEC International (stichting van openbaar nut volgens Belgisch recht), imec België (IMEC vzw gesteund door de Vlaamse Overheid), imec Nederland (Stichting IMEC Nederland, deel van Holst Centre dat gesteund wordt door de Nederlandse Overheid), imec Taiwan (IMEC Taiwan Co.), imec China (IMEC Microelectronics (Shanghai) Co. Ltd.) en imec India (Imec India Private Limited).

Contact

Katrien Marent, External Communications Director, T: +32 16 28 18 80, Mobile: +32 474 30 28 66, Katrien.Marent@imec.be
Olfa Marzouk, Event organizer, Phone: +32 16 28 15 52, Fax: +32 16 28 17 79, E-mail: Olfa.Marzouk@imec.be
IMEC – ASPIRE INVENT ACHIEVE
Mail address: Kapeldreef 75 – B-3001 Leuven – Belgium
www.imec.be

Subscribe to our newsletter

Stay tuned and get our news in your inbox: subscribe here.

Keep me informed
Follow us