LEUVEN MINDGATE

Aeschylus geeft laatste duwtje aan toegepast onderzoek


Het Aeschylus filantropieplatform, dat recent werd opgezet door K.U.Leuven, zoekt financiering voor beloftevol toegepast wetenschappelijk onderzoek dat in een eindfase zit, vlak voor commercialisering via spin-off of licentie. Het gaat om onderzoeksprojecten die alle bestaande financieringsbronnen hebben uitgeput, maar nog net niet ver genoeg staan om al risicokapitaal te werven. Via Aeschylus kunnen schenkers deze projecten het laatste, cruciale duwtje in de rug geven, zodat maatschappelijke doorbraaktechnologieën vlotter hun  doelgroepen kunnen bereiken.

“We werken op twee niveaus”, zegt Innovation Manager Hannes De Wachter die het gloednieuwe project vanuit K.U.Leuven Research & Development (LRD) aanstuurt. “In de eerste plaats doen we aan matchmaking: de perfecte koppeling van schenker en onderzoeksproject. Bij matchmaking financiert de schenker het volledige bedrag dat nog nodig is. Het gaat dan om bedragen vanaf 100.000 euro. Daarnaast wordt er werk gemaakt van een Pooled Fund: daar bundelen we de middelen van verschillende schenkers en selecteert een jury de projecten.”

Met Aeschylusfinanciering streven onderzoekers naar een doorbraak binnen een termijn van zes maanden tot drie-vier jaar. Wie een schenking doet, ontvangt regelmatige opvolgingsrapporten en geniet van bevoorrechte contacten met gerenommeerde onderzoekers. Wanneer het toegepaste onderzoek binnen enkele jaren tot een spin-off leidt, staat de schenker op de eerste rij om te investeren als hij dat wenst. Hij weet bovendien dat een deel van de eventuele winst uit valorisatie later naar  Aeschylus terugvloeit voor steun aan nieuwe projecten.

“Aeschylus is een verlengstuk van de bestaande mecenaatsformules zoals fondsen en leerstoelen. Ook hier garanderen LRD en het Leuvens Universiteitsfonds (LUF) de vrijheid van onderzoek. Het blijft filantropie, inclusief fiscale voordelen voor de schenkers”, vertelt Isabel Penne, Directeur van het Leuvens Universiteitsfonds.

Op de website vindt u een inventaris van projecten die u nu al kan sponsoren. Een paar voorbeelden:

  • Bone4Kids is een toegepast onderzoeksproject naar stamceltherapie voor regeneratie van niet-genezende beenbreuken bij kinderen en adolescenten.
  • Bionic Eye Lenses ontwerpt bionische ooglenzen voor mensen boven de 50, met cataract of andere gezichtsproblemen – als hoogwaardiger alternatief voor de huidige operaties.
  • BananaBio4S zoekt een variant van de bananenplant die bestand is tegen de nieuwe schimmelziekte die vanuit Azië oprukt en de bananenproductie wereldwijd bedreigt.
  • OncoCidia zoekt financiering voor het opstarten van de klinische trials voor een kankertherapie met een radioactief geneesmiddel dat minder bedreigend is dan bestraling.

Op www.aeschylus-philanthropy.eu vindt u meer informatie en een lijst met projecten, inclusief hun resterende looptijd en de gezochte financiering. Onderzoekers kunnen er ook hun projecten voorstellen voor opname in het fonds.

Subscribe to our newsletter

Stay tuned and get our news in your inbox: subscribe here.

Keep me informed
Follow us