LEUVEN MINDGATE

Ingenieurs K.U.Leuven tonen materialen in beweging tijdens Open Bedrijvendag


Op zondag 2 oktober neemt het Departement Metaalkunde en Toegepaste Materiaalkunde van de K.U.Leuven deel aan Open Bedrijvendag. Onderzoekers tonen via een interactief parcours hoe je met nieuw ontwikkelde materialen duurzame producten kan maken. Voorbeelden zijn een lichtgewicht koffer uit composietmaterialen, nieuwe helikopterbladen, keramische boren waarbij koelvloeistof overbodig is, oppervlaktelagen die de wrijving verminderen, materialen voor biomedische toepassingen zoals protheses of stents,…

Bezoekers kunnen ook zelf aan de slag. Zo kunnen ze met een CT-scanner door materialen heen kijken en ontdekken hoe schade aan vliegtuigonderdelen wordt vastgesteld met ultrageluid en optischevezelsensoren. Ze kunnen ook zelf materialen testen en onder meer de sterkte van chocolade met en zonder nootjes vergelijken en het nut van een fietshelm vaststellen via een impact-test.

Eén van de blikvangers is de levensechte Tabel van Mendelejev, een reuzegrote glazen kast van drie meter bij twee meter met voor elk scheikundig element een gevuld vakje.

Daarnaast benadrukt onderzoeker Peter Tom Jones tijdens een lezing de noodzaak om het materialenverbruik te verminderen door ze efficiënter te gebruiken en vooral te hergebruiken. 

Praktisch

Alle activiteiten vinden plaats in het gebouw van het Departement Metaalkunde en Toegepaste Materiaalkunde, Kasteelpark Arenberg 44, 3001 Leuven (adres voor GPS: Celestijnenlaan 300b, 3001 Heverlee). Iedereen is van harte welkom tussen 10 en 17 uur.

Meer informatie

Professor Patrick Wollants, Departement Metaalkunde en Toegepaste Materiaalkunde
tel. 016 32 13 10
e-mail: patrick.wollants@mtm.kuleuven.be
 

Subscribe to our newsletter

Stay tuned and get our news in your inbox: subscribe here.

Keep me informed
Follow us