LEUVEN MINDGATE

Spin-off TopSportsLab scoort ook in Nederlandse Eredivisie


De software van TopSportsLab helpt voetbalclubs om de prestaties van hun spelers te verbeteren en blessures te vermijden.
Dat is onze noorderburen niet ontgaan: op zijn tweede verjaardag kan de spin-off uitpakken met een handvol Nederlandse topclubs in zijn portfolio. Ook onze nationale hockeyteams plukken de vruchten van een samenwerking met het bedrijf.

TopSportsLab biedt softwaretoepassingen aan in de vorm van een online tool voor bestuur, stafleden en spelers van een club. Afhankelijk van hun functie binnen de club kunnen ze resultaten voor meer dan 250 tests vergelijken met de testresultaten van andere clubs en spelers die met TopSportsLab werken. In één oogopslag kan een trainer zien hoe zijn speler of zijn hele team scoort op een hele reeks fysieke parameters zoals kracht, flexibiliteit en snelheid. Spelers en trainers kunnen ook hun subjectieve beoordelingen invoeren. De combinatie van die gegevens maakt het mogelijk om gerichter te trainen. “Bovendien kunnen jonge, beloftevolle spelers ook zelf zien welke progressie ze maken, wat hen extra motiveert”, zegt professor trainings- en bewegingsleer Werner Helsen, voorzitter van de raad van bestuur van de spin-off.

De software brengt ook de risicozones van alle spelers in kaart, via eenvoudige kleuraanduidingen op een voor- en achteraanzicht van het lichaam. “In het begin wilden we vooral blessures voorspellen, maar nu kunnen we ook dreigende overbelasting signaleren”, zegt medeoprichter Jan Van Winckel. “Op die manier verhogen we de beschikbaarheid van spelers.” En dat is geen overbodige luxe: blessures kosten de ploegen uit eerste klasse miljoenen euro’s per jaar. “Toch is er bij veel clubs nog een mentaliteitsverandering nodig: ze zien blessures te vaak als een onvermijdelijk kwaad”, zegt Helsen.

Puzzelstukjes

In de zomer van 2010 trok TopSportsLab over de grenzen en ging het samenwerken met AZ Alkmaar. “Het enthousiasme in Nederland is groot”, zegt Van Winckel. “Inmiddels zijn onder andere FC Twente, ADO Den Haag en Roda JC gevolgd.” Een nieuwe naam geeft die internationale ambities van de spin-off weer: het voormalige TopSportLab heet voortaan TopSportsLab – een extra s met het oog op uitbreiding naar andere, Engelstalige landen.

In eigen land begeleidt de spin-off sinds dit seizoen ook de scheidsrechters op het vlak van prestatieverbetering en blessurepreventie. Daarnaast maken Anderlecht, KV Mechelen en Beerschot gebruik van de know-how. Neo-eersteklasser OH Leuven werkt al jaren samen met de spin-off. “Op de dag van de wedstrijd moet je een puzzel leggen en wil je uit zoveel mogelijk stukjes kunnen kiezen”, zegt trainer Ronny Van Geneugden. “TopSportsLab helpt ons om ervoor te zorgen dat iedere speler op het juiste moment fit is: je weet welke speler je tijdens de week wat rust moet gunnen, en welke speler net wat intensiever moet trainen.”

OH Leuven, KV Mechelen en FC Twente gebruiken de software ook om de individuele opvolging van de spelers van alle jeugdploegen te monitoren.

Olympische Spelen

De spin-off begeleidt intussen ook al twee jaar de verschillende nationale ploegen van de Belgische Hockeybond. De mannenploeg wist zich tijdens het recente Europese Kampioenschap te kwalificeren voor de Olympische Spelen. Mede dankzij TopSportsLab? “Ik heb in de aanloop naar dat EK heel veel gewerkt rond explosiviteit”, zegt physical trainer Mick Beunen. “Omdat we één belangrijke wedstrijd tegen een land uit de top vijf moesten zien te winnen, waren hoogintensieve inspanningen belangrijk. Als je de waarden daarvoor telkens opnieuw kunt meten en die cijfers voorleggen aan spelers, dan beginnen ze erin te geloven.”

Er is ook interesse voor TopSportLab vanuit andere sporttakken zoals tennis, en zelfs vanuit het ballet. Die boot houden Helsen en co voorlopig nog even af, wat niet betekent dat ze stilzitten: recent ontwikkelde TopSportsLab een mobiel testcentrum, een softwarepakket voor amateurploegen een applicatie voor iPad die via de App Store kan gedownload worden.

www.topsportslab.com

 

Subscribe to our newsletter

Stay tuned and get our news in your inbox: subscribe here.

Keep me informed
Follow us