LEUVEN MINDGATE

Samenwerking imec, Plextronics en Solvay leidt tot innovatieve plastic zonnecel met hogere performantie


Leuven (België) – 5 september 2011 – Imec, Plextronics en Solvay presenteren deze week op Europa’s grootste conferentie voor zonne-energie (PVSEC in Hamburg) een nieuwe plastic (organische) zonnecel die een belangrijke stap vooruit is naar de introductie van plastic zonnecellen in de industrie. In de nieuwe zonnecel werd imec’s geïnverteerde zonnecelarchitectuur gecombineerd met Plextronics’ innovatieve polymeren, waardoor zowel de stabiliteit als de omzettingsefficiëntie van de cel significant verbeterd werden. De omzettingsefficiëntie van 6.9% is de hoogste tot nu toe aangetoond voor de gebruikte polymeer, en ze benadert de hoogst aangetoonde omzettingsefficiënte van conventionele plastic zonnecellen. Na integratie van de cel in een zonnecelmodule kon ook een uistekende module-efficiëntie van 5% voor een module-oppervlakte van 25cm² aangetoond worden.

Organische zonnecellen worden beschouwd als een opkomende technologie die een goedkoper en plooibaar alternatief kan worden voor de vandaag dominante silicium zonnecellen. Ze kunnen intrinsiek goedkoper geproduceerd worden doordat het productieproces een lagere temperatuur nodig heeft en de productiesnelheid veel hoger is. Imec’s onderzoek rond organische fotovoltaïsche technologie concentreert zich op het zoeken van oplossingen om uiteindelijk de productie van plastic zonnecellen marktrijp te maken. Daarvoor moet zowel de stabiliteit (en dus de levensduur) van de cel als de omzettingsefficiëntie nog verder verhogen. Imec wil dit realiseren door verbeteringen aan te brengen aan de architectuur van de zonnecel en aan de polymeren die gebruikt worden in de actieve laag van de cel. In de nieuwe zonnecel die imec, Plextronics en Solvay presenteren zijn zowel de omzettingsefficiëntie als een langere levensduur verbeterd. Het is dan ook een belangrijke stap in het aantonen van de industriële relevantie van organische zonnecellen

Tom Aernouts: “We zijn erg verheugd met deze uitstekende resultaten. Ze zijn het gevolg van een vruchtbare samenwerking met Plextronics en Solvay, die ons in staat stelde om imec’s expertise en knowhow rond organische zonnecellen te combineren met Plextronics innovatieve materialen. Door verdere verbeteringen aan de architectuur, bijvoorbeeld door verschillende polymeerlagen die elk een ander deel van het zonlichtspectrum capteren in multi-junctie te leggen, willen we binnen 2 tot 3 jaar komen tot organische zonnecellen met een levensduur van ongeveer 10 jaar en omzettingsefficiënties van 10%, met als uiteindelijk streefdoel oplossingen die relevant zijn voor de industrie.”

Andy Hannah, Algemeen directeur en CEO van Plextronics voegt toe: "Samenwerken met industriële leiders als imec en Solvay geeft ons de mogelijkheid om nieuwe manieren te onderzoeken om de performantie van organische fotovoltaïsche technologie te verbeteren door het incorporeren van onze polymeren."
Patrick Francoisse, Platform Manager Duurzame Energie, Innovatie Centrum, Solvay: "We zijn verheugd om met imec samen te werken aan de ontwikkeling van nieuwe OPV architecturen die de performantie van de polymeren die door Plextronics ontwikkeld worden aantonen. We zijn ervan overtuigd dat organische fotovoltaïsche technologie in de toekomst een belangrijkere rol zal gaan spelen als we de efficiëntie en de levensduur kunnen opdrijven tegelijk met een goedkoperen kostprijs. Onze samenwerking met imec daartoe draagt bij."

Over imec

Imec verricht onderzoek dat tot de wereldtop behoort in het domein van nano-elektronica. Imec koppelt zijn innovatieve kracht aan wereldwijde partnerships in ICT, gezondheidszorg en energie. Zo worden er technologische oplossingen ontwikkeld die relevant zijn voor de industrie. In een unieke hightech omgeving is imec’s internationaal toptalent gedreven om de bouwblokken te ontwikkelen voor een beter leven in een duurzame maatschappij.
Imec's hoofdkantoor is gevestigd in Leuven, België. Imec heeft kantoren in België, Nederland, Taiwan, Verenigde Staten, China, India en Japan. Het onderzoekscentrum telt ongeveer 1900 medewerkers waarvan meer dan 500 industriële residenten en gastonderzoekers. In 2010 bedroeg imec's budget (P&L) 285 miljoen euro. Meer informatie kan je vinden op www.imec.be

Imec is een geregistreerd trademark voor de activiteiten van IMEC International (stichting van openbaar nut volgens Belgisch recht), imec België (IMEC vzw gesteund door de Vlaamse Overheid), imec Nederland (Stichting IMEC Nederland, deel van Holst Centre dat gesteund wordt door de Nederlandse Overheid), imec Taiwan (IMEC Taiwan Co.), imec China (IMEC Microelectronics (Shangai) Co. Ltd.) en imec India (Imec India Private Limited).

About Plextronics

Plextronics, Inc. is an international technology company that specializes in printed lighting, display, solar and other organic electronics. Headquartered in Pittsburgh, PA, the company's focus is on organic light emitting diodes (OLED) and organic solar technology, specifically the conductive inks and process technologies that enable those and other similar applications.

The privately held company was founded in 2002 as a spinout from Carnegie Mellon University, based upon conductive polymer technology developed by Dr. Richard McCullough. Since then, Plextronics scientists have refined and further developed this technology to deliver exceptional performance for printed electronics. The company is ISO 9001:2008 and ISO 14001:2004 certified. For more information about Plextronics, visit www.plextronics.com.

Contact:

imec : Hanne Degans, External Communications Officer, T: +32 16 28 17 69, Mobile: +32 486 065 175 Hanne.Degans@imec.be
Plextronics: Shellyn Shoenthal, Plextronics PR Consultant, 412.805.7792, sshoenthal@gmail.com

Subscribe to our newsletter

Stay tuned and get our news in your inbox: subscribe here.

Keep me informed
Follow us