LEUVEN MINDGATE

Belangrijke doorbraak voor optische communicatie


Leuven, 25 januari 2010 - Het januarinummer van het belangrijke wetenschappelijk tijdschrift 'Nature Photonics' bericht over een superklein en snel, optisch geheugen met een superlaag energieverbruik, elektrisch aangestuurd en gefabriceerd op een siliciumchip. Dit resultaat werd bereikt door imec en zijn geassocieerd lab INTEC (Universiteit Gent) en opent meteen deuren voor een optisch pakket-schakelsysteem met een drastisch verminderd energieverbruik, voor hoge-snelheids optische telecommunicatiesystemen.

Optische vezelcommunicatie leidde tot een revolutie binnen de telecommunicatie en speelt een belangrijke rol in het hedendaagse informatietijdperk, waar lange-afstandscommunicatie met een hoge datasnelheid onontbeerlijk is. Daar waar de transmissie van de databits tussen verschillende punten in zulke netwerken gewoonlijk gebruik maakt van lichtpulsen, is het een heel ander verhaal voor wat betreft het schakelen en routeren van de gegevens op de netwerkknooppunten.
Door het ontbreken van goede optische RAM-(random access memories) geheugens, moesten de gegevens tot nu toe omgezet worden van het optische naar het elektrische domein en waren elektronische schakelaars op basis van micro-elektronische processoren nodig. Naarmate de datasnelheid stijgt, neemt echter het energieverbruik van zulke opto-elektronische schakelingen drastisch toe.

Onderzoekers van imec en de Universiteit Gent in België realiseerden buitengewoon snelle en kleine optische RAM-geheugens met een record laag energieverbuik. Deze ontdekking baant de weg om het schakelen in optische vezelnetwerken of optische interconnecties volledig optisch te laten verlopen en om zodoende niet langer te moeten rekenen op opto-elektronische oplossingen.

Het optische RAM-geheugen werd gerealiseerd dankzij ultra-compacte microschijflasers met een diameter van 7.5µm. Het laserlicht in zulke microschijflasers plant zich ofwel in wijzerzin ofwel in tegenwijzerzin voort en met behulp van korte optische pulsen kan er geschakeld worden tussen deze twee lasermodi. De lasers, zelf gerealiseerd in indiumfosfide membranen, worden heterogeen geïntegreerd op passieve silicium-gebaseerde golfgeleidercircuits. Hierdoor kunnen verschillende geheugencellen optisch verbonden worden door gebruik van microscopische siliciumbaantjes. Dit laat ook toe om de sterk ontwikkelde micro-elektronicafabricatietechnologie, die gebaseerd is op silicium, te gebruiken, waardoor de fabricatie aan lage kostprijs zou kunnen.

Dit werk werd gerealiseerd in samenwerking met TU Eindhoven en INL (Instituut voor Nanotechnologie van Lyon) in het kader van de Europese FP7-projecten HISTORIC en WADIMOS gecoördineerd door imec- INTEC.

Over imec
Imec verricht onderzoek dat tot de wereldtop behoort in het domein van nano-elektronica. Imec koppelt zijn innovatieve kracht aan wereldwijde partnerships in ICT, gezondheidszorg en energie. Zo worden er technologische oplossingen ontwikkeld die relevant zijn voor de industrie. In een unieke hightech omgeving is imec's internationaal toptalent gedreven om de bouwblokken te ontwikkelen voor een beter leven in een duurzame maatschappij.
Imec's hoofdkantoor is gevestigd in Leuven, België. imec heeft kantoren in België, Nederland, Taiwan, Verenigde Staten, China en Japan. Het onderzoekscentrum telt meer dan 1.650 medewerkers waarvan meer dan 550 industriële residenten en gastonderzoekers. In 2008 bedroeg imec's budget (P&L) 270 miljoen euro.
Meer informatie kan je vinden op www.imec.be

Imec is een geregistreerd trademark voor de activiteiten van IMEC International (stichting van openbaar nut volgens Belgisch recht), imec België (IMEC vzw gesteund door de Vlaamse Overheid), imec Nederland (Stichting IMEC Nederland, deel van Holst Centre dat gesteund wordt door de Nederlandse Overheid) en imec Taiwan (IMEC Taiwan Co.).

Over de Universiteit Gent
De UGent werd opgericht in 1817 en bekleedt een eigen positie in het Vlaamse universitaire landschap. De UGent profileert zich als een open, sociaal geëngageerde en pluralistische universiteit.
De UGent telt 11 faculteiten, onderverdeeld in meer dan 130 vakgroepen, die op hun beurt een groot aantal onderzoekscentra en laboratoria tellen die actief werken aan onderzoek, ontwikkeling en wetenschappelijke dienstverlening. Meer info op http://www.UGent.be

Contact:
imec : Katrien Marent, Director of External Communications, T: +32 16 28 18 80, Mobile : +32 474 30 28 66, katrien.marent@imec.be

Subscribe to our newsletter

Stay tuned and get our news in your inbox: subscribe here.

Keep me informed
Follow us