LEUVEN MINDGATE

“Inzicht, expertise en integriteit”: Herman Daems met emeritaat


Herman Daems, expert ondernemingsstrategie aan de K.U.Leuven, gaat met emeritaat. Professor Daems maakte als professor strategisch management een onuitwisbare indruk op vele generaties economen en handelsingenieurs. Die invloed ontleende hij aan zijn ervaring als topbestuurder van diverse binnen- en buitenlandse ondernemingen. Hij drukt ook vandaag nog zijn stempel op de ontwikkeling van het Vlaamse en Belgische bedrijfsleven. Tijdens een plechtige huldezitting op donderdag 30 juni 2011 neemt hij afscheid van de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen waaraan hij jarenlang verbonden was.

Herman Daems (1946) promoveerde in 1975 als licentiaat in de Theoretische Fysica en Economie tot doctor in de economie aan de K.U.Leuven. Zijn proefschrift ‘De holding: essays over de financiële bemiddeling, concentratie en onvolkomenheden van de kapitaalmarkt in de Belgische economie’ groeide inmiddels uit tot een referentienaslagwerk over de strategie en de organisatie van de Belgische holdings. Samen met wijlen Alfred Chandler, wereldvermaard economisch historicus aan de Harvard Business School, publiceerde hij vervolgens in 1980 "Managerial hierarchies: comparative perspectives on the rise of the modern industrial enterprise”, een werk dat eveneens een klassieker werd in het vakgebied. Daarnaast schreef hij samen met een collega ook het veelgebruikte handboek voor ondernemingsstrategie: ‘Concurrentiestrategie en Concernstrategie’.

Na een eerste aanstelling als professor aan de K.U.Brussel in 1973, werd Herman Daems in 1982 professor aan de K.U.Leuven. Hij doceerde aan tal van buitenlandse universiteiten en business schools, waaronder die van Harvard. Professor Daems geniet respect als een erudiete en boeiende professor in het vakgebied Strategisch Management. Zijn academisch werk werd bekroond met verschillende onderscheidingen, waaronder de Francqui-leerstoel aan de Université Catholique de Louvain in 1998 en de Van Melkebeke Leerstoel aan de Antwerp Business School in 1999.

Herman Daems combineerde zijn academische carrière met heel wat bestuurlijke opdrachten in binnen- en buitenlandse bedrijven. Zo was hij van 1995 tot 1998 als kabinetschef van de Vlaamse minister van Economie en Media nauw betrokken bij de hervorming van de VRT. Hij was ook voorzitter van EVCA, de Europese Vereniging van durfkapitaalinvesteerders. “De inbreng van Herman is precies door die mix aan ervaringen altijd van onschatbare waarde geweest”, zo stelt Luc Sels, decaan van de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen. “Hij is één van die zeldzame academici die probleemloos de wereld van de wetenschap combineert met die van bestuur en beleid. Door zijn inzicht, expertise en integriteit is hij in elk van die kringen even gewaardeerd”. Vandaag is Herman Daems nog steeds voorzitter van Gimv, Barco en BNP Paribas Fortis.

Professor Daems neemt op 30 juni niet volledig afscheid van de universiteit, want vanaf 1 oktober wordt hij lid van de Raad van Bestuur van de K.U.Leuven.

Herman Daems houdt bij zijn emeritaatsviering een lezing met als titel "Ondernemingen onderweg". Als een bevoorrecht waarnemer van de ondernemerswereld gaat hij in op de nieuwe maatschappelijke uitdagingen waarmee ondernemers geconfronteerd worden. U bent van harte welkom op deze viering, op donderdag 30 juni 2011 om 16 uur, in de Universiteitshal van de K.U.Leuven (Naamsestraat 22, Leuven).

Subscribe to our newsletter

Stay tuned and get our news in your inbox: subscribe here.

Keep me informed
Follow us