LEUVEN MINDGATE

Better3Fruit lanceert nieuw appelras 'Zari'


SINT-TRUIDEN 21/08 (BELGA) = Het Leuvense fruitveredelingsbedrijf Better3Fruit, heeft na jarenlange testen en onderzoek een nieuw appelras gelanceerd. Het gaat om het zomerras 'Zari', een nakomeling van de variëteiten Elstar en Delbardestivale. Het nieuwe appelras wordt enkel onder licentie verdeeld. In het Proefcentrum voor Fruitteelt in Kerkom bij Sint-Truiden werden 300 bomen van het nieuwe ras aangeplant, zo deelt Better3Fruit donderdag mee.

Zari wordt momenteel geoogst en is beschikbaar voor de professionele fruittelers. Het nieuwe appelras kan aangeplant worden door elke teler die een teeltovereenkomst onderschrijft. Zari wordt onder licentie verdeeld door de boomkwekerijen bvba Carolus C. en de nv René Nicolaï. In een eerste fase zullen de bomen aangeboden worden in de Benelux, Duitsland, Frankrijk, Zweden, Denemarken en Finland.

Om de Zari-telers te ondersteunen, heeft Better3Fruit op verschillende locaties proefpercelen aangelegd met het oog op gericht teeltadvies. Dat is onder meer het geval in de demonstratieboomgaard bij het Proefcentrum voor Fruitteelt in Kerkom bij Sint-Truiden. Daar kunnen geïnteresseerden op dinsdag 26 augustus om 13.30 uur de eerste oogst beoordelen, aldus nog Better3Fruit.

De Zari is een gestreepte, stevige en bijzonder sappige appel, zo luidt het. Een gekoelde bewaring van één à twee maanden is mogelijk.
Better3Fruit werd in 1989 opgericht als een joint-venture door Johan Nicolaï en de K.U. Leuven. Vandaag is Better3Fruit een fruitveredelingsbedrijf dat als missie heeft om nieuwe fruitsoorten en -variëteiten te ontwikkelen. Better3Fruit beschermt nieuwe rassen zowel op kwekersrechtelijk vlak door plantpatenten en via geregistreerde merkafnemers

Subscribe to our newsletter

Stay tuned and get our news in your inbox: subscribe here.

Keep me informed
Follow us