LEUVEN MINDGATE

Wilfried Vancraen (CEO Materialise) wint de RTAM/SME Industry Achievement Award


20 jaar Additive Manufacturing bekroond met prestigieuze prijs.

Minneapolis, Minnesota, VS, 23 mei 2011 - Wilfried Vancraen, CEO van Materialise wint de prestigieuze 'Industry Achievement Award', uitgereikt door de De 'Rapid Technologies & Additive Manufacturing Community' (RTAM) van de Amerikaanse Society of Manufacturing Engineers (SME). Hij ontvangt deze prijs voor zijn uitzonderlijke bijdrage aan de Additive Manufacturing* industrie.
Als pionier in dit vakgebied verwezenlijkte Wilfried (Fried) Vancraen met zijn bedrijf Materialise de ene doorbraak na de andere in zowel medische als industriële toepassingen van Additive Manufacturing (AM) Van in het prille begin, ruim 20 jaar geleden, concentreerde Fried zich op het vinden van oplossingen voor de meest efficiente overdracht van computer data naar AM machines. Vandaag de dag is Materialise marktleider in software oplossingen voor AM toepassingen in de meest uitlopende sectoren. Dankzij dit grote gamma software pakketten kunnen zowel Materialise als vele andere gelijkaardige bedrijven hun AM activiteiten ten volle benutten.
Bovendien zorgde Fried Vancraen ervoor dat de AM technologie in een groeiend aantal markten kon worden toegepast. Zo was Fried bijvoorbeeld de drijvende kracht achter volgende belangrijke innovaties:
- het gebruik van stereolitografie voor de productie van medische modellen die al sinds begin jaren '90 gebruikt werden om betere diagnoses te stellen en operaties te plannen
- het onwerpen van RapidFit fixtures: unieke, op maat gemaakte systemen die gebruikt worden om componenten uit de automobiel- en luchtvaartindustrie op de meest accurate en veilige manier op te meten
- de productie van chirurgische boormallen voor dentale en orthopedische chirurgie. Deze boormallen zijn patient specifiek en maken de ingreep voorspelbaar en veiliger voor zowel chirurg als patiënt.
- het automatisch ontwerpen van gepersonaliseerde hoorapparaten

Voor Fried Vancraen is ook de groei van de AM sector in zijn geheel erg waardevol. Daarom stelt hij oplossingen die voor Materialise werden ontwikkeld systematisch ter beschiking van de hele AM industrie.
De nominatie voor deze prijs richt zich specifiek op 2 initiatieven die Fried onlangs opzette: de lancering van de i.materialise website en de oprichting van het Additive Manufacturing Branding Initiatief (AMBI).

In 2010 lanceerde Materialise een online dienst , i.materialise, die het consumenten mogelijk maakt om hun ontwerpen in 3D te printen. Design komt zo binnen het handbereik van elke consument, die zijn of haar creativiteit de vrije loop kan laten gaan en kan omzetten in realiteit dankzij de geavanceerde 3D printing technologie.

Daarnaast gaf Fried Additive Manufacturing in 2010 nog een andere stimulans met de oprichting van het Additive Manufacturing Branding Initiatief (AMBI). Dit initiatief werd in mei vorig jaar opgestart toen Materialise de bedrijfsleiders van de belangrijkste machine- en materiaalleveranciers samenbracht op de allereerste 'CEO Top'. Tijdens die top lichtte Fried zijn inspirerende visie toe: i.p.v. elkaar te beconcurreren zou de sector zich beter verenigen om samen de markt te doen groeien.

Op de tweede 'CEO Top' in december 2010 besloten 11 bedrijven (Materialise, 3D Systems Corporation, CONCEPT Laser GmbH, DSM, envisionTEC, EOS, Objet, ReaLizer, Stratasys, voxeljet technology GmbH, and Z Corporation) zich samen in te zetten voor het AMBI iniatief. Er wordt onder meer gedacht aan een PR campagne om het bewustzijn rond AM technologieën te stimuleren.

Fried Vancraen is zowel een pionier als een vernieuwer, die met zijn steeds voortuitstrevende visie de AM industrie aantrekkelijk maakt en doet groeien. Het blijft zijn missie -en die van Materialise- om bij te dragen aan een betere en gezondere wereld door het zoeken naar innoverende oplossingen gebaseerd op een grondige kennis van AM technologieën.

Het is deze missie die de inspiratie vormde voor de doorbraken en innovaties waarvoor hij vandaag deze presitigieuze prijs in ontvangst neemt.

Voor meer informative, neem aub contact op met:

Nele Motmans
Marketing Communication Manager
Technologielaan 15 - B - 3001 Leuven
0032 16 396 611
nele.motmans@materialise.be

* Additive Manufacturing = het proces om laag per laag voorwerpen te produceren, vertrekkend van een 3D computer model.

Over Materialise

Met het hoofdkwartier in Leuven en kantoren wereldwijd speelt Materialise al sinds 1990 een actieve rol in het domein van additive manufacturing. Het bedrijf heeft niet alleen de grootste capaciteit in rapid prototyping machines in Europa maar geniet daarnaast van een uitstekende reputatie als leverancier van innovatieve software oplossingen. Materialise heeft haar ervaring en expertise gebruikt om bij te dragen aan een betere en gezondere wereld dankzij hun betrokkenheid in rapid prototyping, zowel voor medische als voor industriële doeleinden, en door bio-medische en klinische oplossingen aan te bieden zoals medische beeldverwerking en chirurgische simulaties. De voordelen van additive manufacturing worden door Materialise benut om unieke oplossingen te ontwikkelen die een wereld van verschil maken voor haar vele klanten met hun prototyping, productie en medische noden. Deze klanten variëren van grote bedrijven in sectoren zoals de automobiel, consumenten electronica en consumptieartikelen; tot bekende ziekenhuizen, onderzoekscentra en clinici; tot individuele consumenten die geïnteresseerd zijn in het tot leven brengen van hun eigen, unieke creaties via i.materialise of die een beroemd .MGX design object willen aankopen. Materialise heeft kantoren in Europa, Azië en Amerika en stelt meer dan 800 mensen te werk.

Voor meer info zie www.materialise.com

Subscribe to our newsletter

Stay tuned and get our news in your inbox: subscribe here.

Keep me informed
Follow us